The Hockey Pages - RobSpijker.NL
 
 National Hockey League
 The Stanley Cup
 Stanley Cup Winnaars
 NHL Uitslagen
 Calgary Flames
 Edmonton Oilers
 Montreal Canadiens
 Ottawa Senators
 Toronto Maple Leafs
 Vancouver Canucks
 
 Uitslagen
 OS  Medailles en Podium
 WK Medailles en Podium
 EK  Medailles en Podium
 
 Amstel Tijgers Amsterdam
 Kampioenen
 
 Maurice Richard
 
 Spelregels
 IIHF Spelregelboek 2018
 Straffen
 
 Hockey Hall of Fame
 99 Blue Jay Way
Wereldkampioenschappen en Olympische spelen
- uitslagen, standen en statistieken -
 
   
Op deze pagina staan de uitslagen van de ijshockey toernooien die zijn gehouden tijdens de Olympische Spelen en de Wereldkampioenschappen. Er is een vierdeling gemaakt:
  • Olympische Spelen
  • Wereldkampioenschappen A-landen
  • Wereldkampioenschappen waaraan Nederland heeft meegedaan
  • Europese Kampioenschappen
De uitslagen van alle Olympische Spelen en Wereldkampioenschappen zijn allemaal terug te vinden. De Europese Kampioenschappen van 1910 tot en met 1933 staan inmiddels op de website en in de komende tijd zullen de ontbrekende gegevens tot en met 1991 worden toegevoegd. Ieder onderwerp heeft een eigen keuzevenster.


IJshockey en de Olympische Spelen

In 1896 werden de moderne Olympische Zomerspelen geïntroduceerd en uiteraard gehouden in het land van oorsprong, Griekenland. Pas in 1924 werden de eerste Olympische Winterspelen georganiseerd in het Franse Chamonix. Tot en met de laatste spelen van Sochi in 2014 zijn er dus 23 keer Winterspelen gehouden. IJshockey heeft echter al 24 keer op de Olympische agenda gestaan.
 
In 1920 werden de Olympische Zomerspelen aan Antwerpen toegewezen om het volk van België te eren voor het leed dat hen was aangedaan tijdens de eerste Wereld oorlog. The International Hockey League (HSIL) zag hierin de gelegenheid om erkenning te krijgen voor ijshockey als Olympische sport en als eerbetoon aan de Noord Amerikaanse landen, Canada en de Verenigde Staten. Zo werd besloten om het eerste Olympische ijshockeytoernooi enige maanden voor de Zomerspelen te spelen in het geheel nieuwe IJspaleis van Antwerpen. Hiermee waren in feite de Olympische Winterspelen geboren. Er zijn dus inmiddels 24 gouden plakken verdeeld.

   

 

De Wereldkampioenschappen van de "A-landen"

In de loop der jaren zijn er kampioenschappen geörganiseerd in volgens verschillende opzetten. Door het uiteenvallen van de Sovjet Unie en Tsjechoslowakije kwamen er opeens veel nieuwe en sterke ijshockeylanden op. In 1998 is daarom besloten om de 1e divisie (A-poule) uit te breiden naar 16 landen.

Nederland heeft slechts vier keer meegedaan op het hoogste niveau, namelijk in 1935, 1939 en 1950 toen er nog maar één niveau was en 1981 in Zweden en toen degradeerde Nederland kansloos naar de B-poule.

   

 

De Wereldkampioenschappen van Nederland

Het hoogtepunt van het Nederlandse ijshockey was natuurlijk het behaalde wereldkampioenschap in 1979 in de B-poule in Galati, Roemenië. Hierdoor mocht Nederland niet alleen meedoen aan de Olympische Spelen van 1980 in Lake Placid, maar ook aan het WK-A 1981 in Zweden.

Nederland is meestal vertenwoordigd geweest in de B-poule (divisie I) en degradeerde enkele keren naar de C-poule, maar wist dan weer door een WK-titel terug te keren naar de 'B-landen'. Na de opkomst van de sterke oostblok landen, zal het voor Nederland een grote opgave zijn om weer eens terug te keren op het hoogste niveau.

   

 

De Europese Kampioenschappen

Eén van de eerste beslissingen die door de op 15 mei 1908 opgerichte Ligue International de Hockey sur Glace (LIHG), tegenwoordig International Ice Hockey Federation (IIHF), werd genomen was het uitschrijven van de Europese Kampioenschappen. Het eerste toernooi werd gehouden in 1910 in Zwitserland in het plaatsje Les Avants, dat is gelegen in de bergen boven Montreux.

Het toernooi werd jaarlijks gespeeld (met uitzondering van de jaren 1915 t/m 1920 door de Eerste Wereldoorlog). In 1928 werd besloten om de uitslag van de Olympische Spelen tevens te laten gelden als EK en dit systeem werd ook overgenomen met het spelen van de Wereldkampioenschappen met ingang van 1930. In het tussenliggende jaar 1929 werd nog een EK georganiseerd.
In 1932 werd het allerlaatste zelfstandige EK gespeeld. Reden hiervoor was dat de Olympische Spelen van 1932 in de Verenigde Staten in Lake Placid werden georganiseerd en de wereld in een diepe economische crisis was verwikkeld, kon behalve Duitsland en Polen geen enkel ander land de oversteek naar Amerika betalen.

Van 1933 tot en met 1991 gelden de uitslagen van Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen tevens voor de betrokken Europese landen tevens als Europese Kampioenschappen.