The Hockey Pages - RobSpijker.NL
 
 National Hockey League
 The Stanley Cup
 Stanley Cup Winnaars
 NHL Uitslagen
 Calgary Flames
 Edmonton Oilers
 Montreal Canadiens
 Ottawa Senators
 Toronto Maple Leafs
 Vancouver Canucks
 
 Uitslagen
 OS  Medailles en Podium
 WK Medailles en Podium
 EK  Medailles en Podium
 
 Amstel Tijgers Amsterdam
 Kampioenen
 
 Maurice Richard
 
 Spelregels
 IIHF Spelregelboek 2018
 Straffen
 
 Hockey Hall of Fame
 99 Blue Jay Way
 
 
The National Hockey League
 
De National Hockey League is de professionele ijshockey competitie van Noord Amerika, waarbij 32 clubs zijn aangesloten: 25 uit de Verenigde Staten en 7 uit Canada. Het hoofdkantoor is gevestigd in New York City. De NHL wordt gezien als de belangrijkste professionele ijshockey competitie in de wereld. De NHL vormt samen met de National Basketball Association (NBA), de Major League Baseball (MLB) en The National Football League (NFL) het belangrijkste blok van professionele sportcompetities in de Verenigde Staten en Canada.
De oudste professionele sport trofee in Noord-Amerika, The Stanley Cup, wordt aan het einde van het seizoen uitgereikt aan de winnaar van de Play-offs.

Het ontstaan van de NHL

De NHL werd opgericht in 1917 als de opvolger van de National Hockey Association (NHA). Na de oprichting in 1909, startte de NHA een jaar later met zeven teams uit de provincies Ontario en Quebec en was één van de eerste grote professionele ijshockey competities. In het achtste jaar ontstonden er een aantal geschillen met de eigenaar van de Toronto Blueshirts, Eddie Livingstone.
De eigenaars van de Montreal Canadiens, de Montreal Wanderers, Ottawa Senators en de Quebec Bulldogs kwamen vervolgens bijeen om de vergaderen over de toekomst van de NHA. Zij beseften dat de statuten geen ruimte gaven om Livingstone uit de associatie te verwijderen en besloten in plaats daarvan om de NHA op te schorten en op 26 november 1917 de NHL op te richten.
Frank Calder werd als eerste president gekozen, een positie die hij tot aan zijn dood in 1943 zou vervullen.

De Bulldogs waren niet in staat om te spelen, waarop de overgebleven eigenaren besloten om een nieuw team op te richten in Toronto, The Toronto Arenas, die de strijd aan moesten gaan met de Canadiens, Wanderers en Senators. De NHL nam de plaats in van de NHA en de competitie ging van start met vier teams. Omdat de arena van de Wanderers in januari 1918 door brand werd verwoest, moest dit team zich noodgedwongen terugtrekken en ging de NHL door met drie teams. De Toronto Arenas werden in 1918 de eerste NHL kampioen en wonnen vervolgens de Stanley Cup door de Vancouver Millionaires te verslaan, kampioen van de Pacific Coast Hockey Association (PCHA).

De groei van de NHL

In de jaren 20 groeide de NHL snel. Eén van de redenen was dat de Stanley Cup in 1926 exclusief werd gekoppeld aan de NHL en het systeem dat de winnaar van de NHL werd uitgedaagd door één van de kampioenen uit de overige competities voor de strijd om de Stanley Cup kwam te vervallen.
In 1924 traden de Montreal Maroons en de Boston Bruins toe. De Bruins waren het eerste Amerikaanse team in de league en werden in 1925 gevolgd door de New York Americans en de Pittsburgh Pirates. De New York Rangers volgden in 1926. De Chicago Black Hawks en de Detroit Cougars werden eveneens toegevoegd nadat de league de activa kocht van de ter ziele gegane Western Canada Hockey League (WCHL). Een groep investeerders kocht vervolgens de Toronto St. Patricks (opvolger van de Arenas) en hernoemde deze direct naar de Toronto Maple Leafs.

The Original six

De grote drepressie van de jaren 30 en het begin van de Tweede Wereldoorlog hadden ook grote invloed op de league. In 1930 werden de Pirates de Philadelphia Quakers, om een jaar later te verdwijnen. Hetzelfde overkwam de Senators die in 1934 verder gingen als de St. Louis Eagles, hetgeen ook één jaar duurde. Ook de Maroons overleefden niet en schorsten de activiteiten in 1938. De Americans werden door de league geschorst omdat zij te weinig spelers hadden en kwamen vervolgens niet meer terug.
Hierdoor werd de league teruggebracht tot zes teams in het seizoen 1942-1943: de Boston Bruins, Chicago Black Hawks, Detroit Red Wings, Montreal Canadiens, New York Rangers en Toronto Maple Leafs. Deze situatie bleef 25 jaar in stand en werd de periode van 'The Original Six' genoemd.

Maurice 'The Rocket' Richard was de eerste speler die 50 doelpunten maakte in een seizien van 50 wedstrijden. Later leidde Richard de Montreal Canadiens naar vijf achtereenvolgende titels tussen 1956 en 1960. Willie O'Ree verbrak op 18 januari 1958 een barriàre in de league door bij de Boston Bruins zijn debuut te maken als eerste gekleurde speler in de historie.

De NHL tot de dag van vandaag

Tegen het midden van de jaren '60 ontstond het verlangen naar een netwerk televisie contract in de VS en de zorgen daarbij dat de Western Hockey League van plan was om zich uit te roepen tot een major league en zodoende een uitdaging werd voor de Stanley Cup, spoorde de competitie aan om voor het eerst sinds 1920 uit te breiden. Het aantal clubs in de competitie werd verdubbeld voor het seizoen 1967-1968 door het toevoegen van de Los Angeles Kings, Minnesota North Stars, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins, California Seals en St. Louis Blues.
De Canadese fans waren woedend dat alle zes de teams afkomstig waren uit de Verenigde Staten en de NHL reageerde door het toevoegen van de Vancouver Canucks en de Buffalo Sabres in 1970 (Buffalo is gelegen op de VS-Canadese grens). Twee jaar later werd de World Hockey Association (WHA) opgericht en dat leidde ertoe dat de New York Islanders en Atlanta Flames werden toegevoegd aan de NHL om er zo voor te zorgen de rivaliserende competitie buiten de deur te houden. In 1974 werden de Washington Capitals en de Kansas City Scouts toegevoegd, waardoor het aantal teams steeg tot 18.

De National Hockey League vocht tegen de WHA, omdat 67 spelers overstapten naar de nieuwe competitie in het eerste seizoen van 1972-1973, met inbegrip van Bobby Hull die een tien jarig contract ter waarde van $ 2.500.000 tekende bij de Winnipeg Jets, het grootste contract in de ijshockey geschiedenis tot die tijd. De league probeerde om de uitstroom van spelers via de rechtbank te blokkeren, maar de rechtbank oordeelde in het voordeel van de WHA en verklaarde de monopoly positie van de NHL over de spelers als onwettig.
Zeven jaar van strijd over spelers en markten beschadigd beide competities financieel, hetgeen uiteindelijk leidde tot een fusie in 1979 waarbij de WHA haar activiteiten staakte en de Winnipeg Jets, Edmonton Oilers, Hartford Whalers en Quebec Nordiques overgingen naar de NHL competitie. De eigenaren verwierpen in eerste instantie de fusieovereenkomst met één stem, maar door een massale boycot van producten van de Molson Brewery door fans in Canada, kwamen de Montreal Canadiens (dat eigendom was van Molson) samen met de Vancouver Canucks terug op hun eerdere beslissing. In een tweede stemming werd het plan goedgekeurd.

In de jaren '90 werden nog eens zeven teams toegvoegd aan de NHL: San Jose Sharks, Tampa Bay Lightning, Ottawa Senators , Mighty Ducks van Anaheim, Florida Panthers, Nashville Predators, Atlanta Thrashers en in 2000 de Minnesota Wild en de Columbus Blue Jackets. Op 21 juli 2015 bevestigde de NHL dat het aanvragen van aspirant franchises in Quebec City en Las Vegas had ontvangen voor toetreding tot de NHL. Op 22 juni 2016 kondigde NHL commissaris Gary Bettman de toevoeging van de 31 franchise aan, gevestigd in Las Vegas, in de NHL voor het seizoen 2017-2018.