Downtown Victoria
 
De voorlaatste dag van onze vakantie 2002 werd nog erg druk. Vooraf hadden wij al kaarten gekocht voor de NHL-wedstrijd Vancouver Canucks tegen de Calgary Flames. Overdag besloten wij om met een watervliegtuig nog even naar Victoria te gaan op Vancouver Island. De vliegtuigen vertrekken vanuit de haven van Vancouver, naast Canada Place, en vliegen in ongeveer een half uur naar de haven van Victoria.

De wortels van Victoria liggen in Fort Camouson, dat het nieuwe hoofdkwartier werd van de Hudson's Bay Company. Al snel werd het fort vernoemd naar de Engelse Koningin Victoria. Toen in 1858 de Goldrush ontstond sloegen veel goudzoekers hier proviand in alvorens zij het binnenland introkken. Niet veel later riep Engeland British Columbia uit tot kroonkolonie.

In 1871 trad British Columbia toe tot de Canadese confederatie en werd Victoria vanzelfsprekend de hoofdstad van de provincie. Aan de snelle economische opmars kwam in 1885 een einde, toen de transcontinentale spoorweg de westkust bereikte bij Vancouver, waardoor Vancouver de rol van economisch centrum en belangrijkste havenstad overnam.

Victoria is een typisch Engelse stad gebleven met aan de binnen haven het monumentale parlementsgebouw en het indrukwekkende Empress Hotel.
Victoria is vaak omschreven als "more British than the British".