Toronto Maple Leafs
 
Toen de Motreal Canadiens, de Montreal Wanderers en de Ottawa Senators in 1917 besloten om uit de National Hockey Association (NHA) te stappen vanwege een verschil van mening met Toronto Blueshirts eigenaar Eddie Livingstone, kozen ze er tevens voor om een eigen league op de zetten, de huidige NHL.
Zij konden zich echter geen league voorstellen zonder een team uit Toronto en bovendien hadden ze een vierde team nodig om een volwaardige competitie op te zetten. De NHL stemde ermee in dat de Arena Company (ook eigenaar van de Arena Gardens) een tijdelijk team zou opzetten, het werd een team zonder officiële naam, dat meestal "the Blueshirts" of "the Torontos" werd genoemd. De spelers werden gek genoeg gehuurd van de voormalige Toronto Blueshirts van Eddie Livinstone. Met dit "gelegenheidsteam" wist Toronto wel de eerste Stanley Cup te winnen.

In 1918 werd een nieuw team opgericht onder de naam Toronto Arena Hockey Club en werd daarmee een volwaardig lid van de NHL. Door opnieuw een geschil met Livingstone, was de Arena Company genoodzaakt "de Arena's" te verkopen. Hierop werd een nieuw team geformeerd met voornamelijk amateur spelers uit het team van St. Patrick en dat werd heel toepasselijk Toronto St. Patricks of kortweg de St. Pats genoemd. Deze situatie hield stand tot 1927 en in deze periode werd één keer de Stanley Cup gewonnen, in 1922. Op 14 februari 1927 kwam de club in handen van Conn Smythe, die het team direct omdoopte in "The Toronto Maple Leafs Hockey Club".
 
 
In 1931 verhuisde de Maple Leafs van de Arena Gardens naar een nieuw stadion, The Maple Leaf Gardens en speelden daar op 12 november 1931 hun eerste wedstrijd tegen de Chicago Blackhawks. Na 68 jaar verruilden de Leafs "The Gardens" voor het moderne Air Canada Centre. Toen het contract van Air Canada in 2018 afliep, was één van de grootste banken van Canada de eerste gegadigde om een nieuw 20 jarig contract af te sluiten met een waarde van 40 miljoen CAD per jaar, vanaf dat moment heet het stadion Scotiabank Arena.

De Maple Leafs wisten in hun historie 11 keer de Stanley Cup te winnen, waarvan de laatste al weer dateert van 1967.