Casa Loma - Canada's Famous Castle
 
Casa Loma (Spaans voor huis op heuvel) is de unieke nalatenschap van Sir Henry Mill Pellatt, een prominente Canadese financier, industrieel en militaire officier die leefde in het begin van de 20e eeuw. Sir Henry nam de vermaarde architect E.J. Lennox in de arm om hem te helpen zijn droom te realiseren, het bouwen van een middeleeuws kasteel op de top van een heuvel met uitzicht over Toronto.
De bouw startte in 1911, te beginnen met de enorme stallen, de voorraadschuur en het jachthuis (ook bekend als het koetshuis). Het jachthuis beslaat een oppervlakte van 407 m² en heeft twee verdiepingen en een bediendenverblijf. Toen het jachtverblijf gereed was, verkocht Pellatt zijn zomerhuis in Scarborough en verhuisde hij naar het jachthuis. De stallen werden gebruikt als bouwplaats voor het kasteel. Het kostte 299 arbeiders drie jaar om het huis te voltooien. De totale kosten bedroegen ca 3.5 miljoen CAD, voor die tijd een vermogen.

Tien jaar later was Sir Henry's rijkdom verdwenen en werd hij gedwongen om zijn bezit over te dragen aan de stad Toronto om zijn gemeentelijke belastingen te kunnen betalen.

Tegenwoordig is het kasteel overdag geopend voor publiek en in de avond voor evenementen. Ook televisie- en filmmakers kunnen Casa Loma waarderen. Zo zijn hier onder andere delen van de film Cocktail, met Tom Cruise, opgenomen.