Rideau Canal
 
Het Rideau Kanaal verbindt de stad Ottawa aan de Ottawa rivier met de stad Kingston aan het Ontario meer en heeft een lengte van 202 kilometer.
Reden voor de bouw van het kanaal was de constante dreiging van een aanval door de Verenigde Staten. Het kanaal moest een veilige route vormen tussen Montreal en het Ontario meer voor het transport van mensen en goederen.
De bouw duurde van 1826 tot 1832 en stond onder supervisie van Luitenant-Kolonel John By.
Het Rideau Kanaal is het oudste nog operationele kanaal van Noord Amerika en de meeste van de originele bouwwerken zijn nog intact. Tegenwoordig wordt het kanaal nog uitsluitend gebruikt door de pleziervaart (van mei tot en met oktober).
 
De langste IJsbaan ter wereld
In de winter veranderd een gedeelte van het Rideau Kanaal in officiëel de langste ijsbaan van de wereld. De schoongemaakte lengte is 7.8 kilometer en de oppervlakte is gelijk aan 90 ijshockeybanen.
De ijsbaan loopt van de Hartwell sluizen bij de Carleton Universiteit tot de sluizen tussen de Parlementsgebouwen en het Château Laurier (zie foto hieronder).
Het kanaal voor de pleziervaart
In het voorjaar en de zomer is het Rideau Canal een paradijs voor de pleziervaart, dat boten uit geheel Noord Amerika aantrekt om het 202 kilometer lange kanaal af te varen.
Het kanaal staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco en het bestaat uit een serie prachtige meren en rivieren die door kanalen met elkaar verbonden worden. Het Rideau Canal strekt zich uit van Kingston aan het Ontario lake tot aan Ottawa.
 
 
Het sluizencomplex in Ottawa met links Parliament Hill