National War Memorial
 
Het National War Memorial (ook bekend als "The Response") is een grote granieten triomf boog met bronzen sculpturen, die staat in Ottawa op Confederartion Square, en is bedoeld als nationaal oorlogsmonument voor Canada.

In 1925 werd een wedstrijd uitgeschreven voor een ontwerp voor een oorlogsmonument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De winnaar werd bekend gemaakt in januari 1926, Vernon March. Zijn thema was om te representeren dat Canada ten strijde trekt, waarbij militairen van alle diciplines door de triomf boog marcheren, maar opzettelijk op een manier waarmee wordt voorkomen dat oorlog tot glorie wordt verheven.

In 1982 werden eveneens de jaren 1939-1945 voor de Tweede Wereldoorlog en de jaren 1950-1953 voor de Koreaanse oorlog in het monument gegraveerd. Tevens is het monument nu een symbool voor alle Canadezen die zijn gesneuveld in andere oorlogen en vredesmissies. In 2000 werd ook het graf van de onbekende soldaat toegevoegd aan de herdenkingsplaats.

Ieder jaar vindt hier op 11 november de nationale herdenking plaats, Remembrance Day. In de dagen voor de herdenking bevestigen de Canadezen massaal een klaproos (a Poppy) op hun jas, om zo hun betrokkenheid bij hun gevallen landgenoten te betuigen.
De klaproos is met name in het Verenigd Koninkrijk en de andere landen van het Gemene Best van Staten het symbool van de Eerste Wereldoorlog, omdat ze op de slagvelden van Vlaanderen uitbundig bloeiden.
Bij de herdenking worden door de hoogwaarderheidsbekleders, veteranen en anderen vele kransen van klaprozen neergelegd.