ByWard Market
 
De ByWard Market werd gevestigd in 1826 door Kolonel John By en is één van Canada's oudste en grootste publieke markten. De legendarische bouwer van het Rideau kanaal ontwikkelde zelf het stratenplan van de markt en bepaalde dat George Street en York Street extra breed moesten worden gemaakt om ruimte te maken voor de publieke markt en als locatie om samen te komen.

De markt is gelegen "downtown" Ottawa en beslaat een vierkant gebied van vier huizenblokken. Het originele marktgebouw werd gebouwd 1848 en werd in 1926 vervangen door het huidige gebouw. In 1975 werd het gebouw gerenoveerd en heropend in 1976 en bood op dat moment onderdak aan kunstenaars en ambachtslieden.
 
 
In 1997 werd een samenwerkingsverband opgericht tussen de stad Ottawa en de ByWard Market Building Revitalization Group. Deze groep stond garant voor $2 miljoen voor de renovatie en restauratie van het gebouw, waardoor het nu het baken is van de markt en plaats biedt aan (klein) handelaren in voedsel, speciale boetiekjes en handwerksmensen. Verder zijn er rond het marktgebouw veel restaurants en cafe's te vinden, maar ook musea en galeries.

Een specialiteit die te koop is op de ByWard Market is de Bevertail (de beverstaart). Dit is deeg in de vorm van BeverTail dat wordt gefrituurd en vervolgens wordt gegarneerd met zoete specerijen en lekkernijen.