Ottawa is de hoofdstad van Canada. De stad ligt aan de gelijknamige rivier in het zuidoosten van de provincie Ontario tegen de grens van de provincie Québec. De stad telt een klein miljoen inwoners. Ottawa vormt samen met het in Québec gelegen Gatineau de National Capital Region.
De eerste Europese nederzettingen in het gebied werden gedreven door de houtindustrie. Na de Oorlog van 1812 werd immigratie naar Ottawa door de overheid aangemoedigd en de bevolking nam snel toe. Kolonel John By nam in 1832 het initiatief voor de aanleg van het Rideaukanaal, een alternatieve route naar Montreal die verder van de Amerikaanse grens af lag.
De stad die hierdoor ontstond werd Bytown genoemd en de aanleg van het Rideaukanaal gaf de streek extra betekenis voor de handel.
 
 
In 1855 werd Bytown omgedoopt tot Ottawa. Ottawa werd op 31 december 1857 gekozen als de hoofdstad van Canada: de keuze voor de stad was een compromis, omdat andere kandidaten zoals Montreal en Toronto te uitgesproken in de Franse of Engelse traditie stonden. Bovendien lag de stad verder van de grens met de Verenigde Staten, wat als een (militair) voordeel werd beschouwd.

Toen wij op 7 november 2007 in Ottawa arriveerden, stond de stad nog volledig in het teken van de feestelijkheden van het 175-jarig bestaan van het Rideaukanaal en dat Ottawa 150 jaar "The Capital of Canada" was.
Overal in Ottawa werd dit kenbaar gemaakt met de vaandels die hiernaast zijn afgebeeld.
 
 
Een uitstekende manier om een grote stad te verkennen blijft het maken van een bustour, zodat je al een aardige indruk krijgt en weet waar welke bezienswaardigheden te vinden zijn.
Eigenlijk zouden de tours al in oktober stoppen, maar door het goede weer (lees het uitblijven van sneeuw) was besloten om de tours nog enige tijd voort te zetten.

Overigens werd er wel sneeuw verwacht, maar bleef dit gelukkig uit tijdens ons verblijf in Ottawa. Wel was het ondanks de zon bitter koud door een felle wind vanuit het noorden.