Old Town of Montreal
 
In 1605 stichtte Samuel de Champlain een bonthandelspost op Place Royale (oud Montreal) aan de Saint Lawrence rivier. De kolonisten werden later gedwongen om de buitenpost te verlaten door aanvallen van de Iroquois.
De Iroquois vormen een confederatie van vijf en later zes taalkundig en etnisch aan elkaar verwante volken in Noord Amerika. In dit verband worden ze ook "The Six Nations" genoemd. Het woongebied van deze confederatie van oorspronkelijke bewoners bevond zich in het noorden van de huidige staat New York en aangrenzende gebieden van het huidige Canada (omgeving Montreal).

De oorspronkelijke nederzetting van Montreal werd gesticht in 1642.
 
 
Deze nederzetting stond bekend als Ville-Marie en bevond zich op ongeveer dezelfde locatie als de handelspost die door de Champlain was opgericht. De oprichter, Paul Chomedey de Maisonneuve, bouwde in 1643 een fort dat zou dienen als hoofdkwartier voor de Société Notre-Dame de Montréal, een organisatie wiens missie het was om leden van First Nations tot het christendom te bekeren en een christelijke nederzetting in "Nieuw Frankrijk" te vestigen (zie standbeeld hiernaast).

Nadat de Société Notre-Dame op 9 maart 1663 was ontbonden, nam koning Lodewijk XIV van Frankrijk de persoonlijke controle over de kolonie over.