Parc du Mont-Royal
 
De stad Montreal heeft haar naam te danken aan de heuvel waar het omheen gebouwd is, de Mont Royal, de naam werd vroeger geschreven als "Mont réal". De heuvel wordt aan drie kanten omgeven door wijken van de stad zoals Downtown Montreal, Plateau Mont-Royal, Côte-des-Neiges en Outremont. Noordelijk van de heuvel ligt de gelijknamige gemeente Mont Royal.

De zuidoostelijke helft van de Mont Royal is sinds 1876 een park en erg in trek bij de bewoners van Montreal en de toeristen. Het ontwerp van het park is van Frederick Law Olmsted, die ook het Central Park in New York heeft ontworpen.
Aan de zuidkant van het park staat een gebouw, Le Chalet, dat dienst doet als bezoekerscentrum. Voor het gebouw ligt een groot terras dat een prachtig uitzicht heeft over Montreal.
 
 
Wij zijn met de metro van downtown naar de universiteit van Montreal gereden, deze ligt westelijk aan de rand van de Mont Royal. Het grote voordeel hiervan is dat je niet de heuvel hoeft te beklimmen omdat je al op "hoogte" bent.
De wandeling vanaf de universiteit naar het begin van het park voert langs twee grote begraafplaatsen, de katholieke Cimetière Notre-Dame-des-Neiges en het algemene Cimetière Mont-Royal. Deze twee begraafplaatsen nemen de noordwestelijke helft van de Mont Royal grotendeels in.

Het hoogtepunt van de wandeling door het park is absoluut het uitzicht vanaf het terras bij Le Chalet over Montreal en alle wolkenkrabbers die daar vlak voor je opdoemen. Een echte aanrader.