The streets of downtown Montreal
 
Het centrum van Montreal bestaat grotendeels uit wolkenkrabbers en daar vinden voornamelijk zakelijke activiteiten plaats, Montreal is een internationaal centrum voor handel, industrie, financiƫn en cultuur.
Onder de straten gaat een enorm stelsel van tunnels van circa 33 kilometer lengte schuil, "The Underground City". Het enorme netwerk verbindt winkels, shopping malls, restaurants, metrostations en de onder- en bovengrondse werelden met elkaar. Om binnen te komen in deze wereld zijn er zo'n 200 toegangsdeuren beschikbaar.

Wij waren begin november 2007 in Montreal en dan is een groot gedeelte van stad al volledig in kerstsfeer. Het is gebruikelijk in Noord Amerika om direct na Halloween om te schakelen naar de kerst.

Heel apart aan de metro van Montreal is dat de wagons rijden op wielen met rubber banden. De metrostellen rijden in een betonnen bak en met een door Michelin ontwikkelde geleidingstechniek wordt voorkomen dat de zijkant van de bak wordt geraakt.

Net als alle grote steden in Noord Amerika kent ook Montreal een Chinatown, met zijn kenmerkende traditionele poorten, eetgelegenheden en voedselmarkten.