Montreal Canadiens
 
De Montreal Canadiens, in de volksmond "The Habs" genoemd, werden op 4 december 1909 opgericht door John Ambrose O'Brien. Hij was één van de oprichters van de National Hockey Association (NHA) de voorloper van de National Hockey League (NHL), eigenaar van de Renfrew Millionaires en de oprichter van het professionele ijshockeyteam Montreal Canadiens.
In 1917 richtten de Montreal Canadiens samen met vier andere teams uit de NHA de NHL op en inmiddels zijn de Canadiens het oudste en meest legendarische team in de NHL.

In de jaren 20 van de vorige eeuw bestond de NHL uit 10 teams, maar door de grote depressie haakten de teams Pittsburgh/Philadelphia, St. Louis, Ottawa en de Montreal Maroons af. Over bleven de teams van Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Boston Bruins, Chicago Blackhawks, Detroit Red Wings en New York Rangers. Deze teams worden aangeduid als "The Original Six" en speelden vanaf 1942 tot de uitbreiding van de NHL in 1967 in deze samenstelling.

De Canadiens zijn de record kampioen in de NHL en hebben in het eigen Bell Centre 24 Stanley Cup banners aan de dakspanten hangen (zie foto hieronder). De laatste dateert echter van 1993 en daarna zijn de Canadiens nog slechts één keer doorgedrongen tot de finale van de play-offs om de Stanley Cup in het seizoen 2020-2021, waarin kansloos met 4-1 (in wedstrijden) werd verloren van The Tampa Bay Lightning.
Hiermee lijken de tijden van Maurice "The Rocket" Richard die de Canadiens in de jaren 50 naar 5 opeenvolgende Cups leidde of Guy Lafleur die de "The Habs" naar 4 opeenvolgende Cups leidde in de jaren 70 uit een ver verleden.

Hieronder staan een aantal foto's die wij hebben gemaakt tijdens onze trip naar Montreal in november 2007. De wedstrijd is tussen de Montreal Canadiens en de Buffalo Sabres gespeeld op 5 november, eindstand 2-0 voor Montreal.