Jasper National Park
 
Jasper National Park is het grootste nationale park in de Rocky Mountains, met een oppervlakte van 10,878 kmĀ². Het park is gelegen in de provincie Alberta, noordelijk van Banff National Park en westelijk ten opzichte van de stad Edmonton. Het park werd opgericht op 14 september 1907 met de naam Jasper Forest Park. In 1930 werd de status national park verleend bij het aannemen van de nationale park wet.
Het park bestaat dus nu ruim 100 jaar. Ter gelegenheid van dit feit werden er tal van activiteiten georganiseerd.
 
 
Het park is vernoemd naar Jasper Hawes, die een handelspost exploiteerde in deze regio voor The North West Company. Hiervoor werd het Fitzhugh genoemd. Het park trekt jaarlijks zeer veel bezoekers, in 2004 waren dat er 2 miljoen.

In 1984 verklaarde de Unesco het park, gelijk met alle andere parken die gezamenlijk de Canadese Rocky Mountains vormen, tot wereld erfgoed, vanwege het bergachtige landschap met prachtige bergtoppen, gletsjers, meren, watervallen, canyons, grotten van kalkzandsteen en de fossielen die hier gevonden zijn.
 
 
 
In the Rocky Mountains komen veel dieren voor die in andere delen van de wereld reeds lang zijn uitgestorven. Zoals beren (zwarte, bruine en grizzly), Elanden, Moose, poema's en Coyote's en Wolfen. Maar ook berggeiten, bighorn schapen, caribou, bevers en marmotten.

Overal wordt gewaarschuwd om de beesten niet te benaderen of te voeden, aangezien dit grote gevaren met zich mee kan brengen. Tijdens de paartijd (september en oktober) zal een Eland alles aanvallen dat binnen een straal van 50 meter komt, inclusief auto's.
 
 
In een reisgids stond de volgende opmerking ten aanzien van beren: "Mocht u oog in oog komen te staan met een beer, zet uw rugzak (of wat u bij u heeft) op de grond, schreeuw en loop achterwaarts weg van de beer. Indien de beer u onverhoopt toch aanvalt, vecht vooral terug, u heeft niets te verliezen !".

Bij de ingang van Jasper Park werd ons de weg versperd door een groep geiten, die door een parkwachter met zijn pick-up zachtjes van de weg werden geduwd.