Calgary
 
Calgary, Alberta. De stad Alberta is gesticht op of naast de plaats waar Fort la Jonguière was gebouwd in 1751, op de plek waar de rivieren Bow en Elbow samenkomen. Het fort werd verlaten in 1785. Fort Brisebois werd op die plek gesticht in 1875 door de Northwest Mounted Police en werd een jaar later omgedoopt in Fort Calgary.
Calgary werd in 1884 met een inwoner aantal van 500 een dorp (een jaar nadat het werd aangedaan door de Canadian Pacific Railway) en in 1893 een stad. In de jaren '70 is de stad uitgegroeid tot een belangrijk financieel centrum met een populatie van meer dan 500.000 inwoners, met een economie die is gebaseerd op olie, ranching en toerisme.

Calgary ligt in de prairie aan de oostkant van de Rocky Mountains op nog geen uur rijden van Banff Park. De stad is nog steeds zeer trots om het pioniers bestaan en het "wilde westen". Zo is er nog steeds een fort, dat tegenwoordig als museum is ingericht.

Ieder jaar in de maand juli wordt de Calgary Stampede gehouden. Dagenlang is de stad in de ban van paarden, koeien, de rodeo, de parade en natuurlijk de "Stetson Hat", nog steeds het symbool van de cowboys.

Calgary is echter in 1988 op de wereldkaart gezet toen hier de Olympische Winterspelen werden gehouden.