Banff National Park
 
Op 8 november 1883, tijdens de bouw van de transcontinentale spoorweg, besloten drie arbeiders in de buurt van station "Siding 29" naar bodemschatten te zoeken. Ze ontdekten een warmwaterbron en een holte met warm water op de huidige Sulpher Mountain bij Banff.
Ze beseften al snel dat hun vondst waardevol was en omheinden het gebied en probeerden hun claim te laten registeren.
De eigendomsrechten kwamen echter bij de spoorwegmaatschappij te liggen en de ontdekkers moesten genoegen nemen met 675 dollar schadevergoeding.
 
 
In 1985 werd een gebied van 26 km² tot "Hot Springs Reserve uitgeroepen, hetgeen later het eerste nationale park van Canada zou worden, het Rocky Mountains National Park.
In 1930 werd het omgedoopt tot Banff National Park en sinds 1964 heeft het park maar liefst een oppervlakte van 6641 km².
Om toeristen naar de regio te trekken liet de spoorwegmaatschappij een reeks van hotels bouwen langs de spoorweg. Op 1 juni 1888 opende het Banff Springs Hotel zijn deuren (zie Town of Banff).
 
 
 
Het park heeft zijn eigen vriendenclub, "Friends of Banff National Park". Dit is een non-profit organisatie die zich inzet tot het verhogen van het bewustzijn en waardering voor het natuurlijke en culturele erfgoed van Banff Park.
Door innovatieve prgramma's in samenwerking met Parks Canada en de gemeenschap, voorzien de vrienden van Banff in waardevolle en leerzame kansen die inspireren tot goed beheer en instandhouding van natuur en milieu.
 
 
Toen wij op weg waren van Lake Louise naar de stad Banff kwamen wij in een file terecht, de enige die wij gedurende de gehele vakantie hebben gezien en deze werd veroorzaakt door werkzaamheden aan een tunnel. Het reizen door Canada is zeer relaxed.